Tanfana, Cernunnos


De Godin van de Tankenberg: zo werd Tanfana van oudsher genoemd. Wij zouden haar eerder een landschapsdeva noemen, maar dan wel een deva van een veel groter gebied dan alleen de Tankenberg bij Oldenzaal, Twente, waar zij haar ankerpunt heeft. Namelijk tot aan/in de Achterhoek, Salland, Drenthe en aangrenzend Duitsland. 'Ik ben van de bronnen en de kleine beekjes, niet van de grote rivieren', zo geeft ze haar gebied aan. Tanfana heeft onze hulp ingeroepen en we zijn dan ook op verschillende plekken van haar grondgebied aan de slag gegaan. Via Nienke heeft zij het volgende laten weten: 

"Alles leeft in mij, met mij, op mij, want het hele gebied trilt van leven. Koningin van de Bronnen ben ik, dat is een heerlijke taak! Van oorsprong ben ik dan ook een nimf, met veel gevoel voor de aarde, naast het grote gevoel voor het water. Het samenspel tussen aarde en water levert zoveel leven op! Je hoeft niet in eerbied te knielen voor de godin, of offers te brengen, nůch mij te eren in het maanlicht, vooral van de volle maan. Dat is oud. Zie mij in mijn nieuwe kracht en waardigheid, maar ook speelsheid en vrouwelijkheid. Ik heb zoveel meer mogelijkheden gekregen om mij uit te drukken met alle nieuwe plekken van hogere energie op mijn grondgebied. Mijn taak? Het kosmische vangen en uitspreiden over de Aarde. Het bronwater energetiseren. Het land voeden met nieuwe energie."
 

Afbeelding invoegen  
Herne, Cernus of Cernunnos, zie afbeelding rechts.
De Heer van de Bossen is bekend onder vele namen.
Als je hem aanroept, kun je niet verdwalen, want natuurwezens zullen hem gehoorzamen om je te helpen...
 
Boswezens van natuurgebied Het Springendal,
zie afbeelding links.
Tijdens het ochtendgedeelte van een workshop in Ootmarsum verschenen ze aan Lydia, met het verzoek om 's middags als groep contact te maken met de bomen van Het Springendal. Eenmaal daar aangekomen, bleek dat er in opdracht van Staatsbosbeheer grof en ruw veel bomen waren geveld. Ter plekke hebben we ons programma aangepast. Er was zoveel heling nodig....
 

 

Afbeelding invoegenTanfana


Afbeelding invoegenHerne / Cernunnos / Cernes